Aarde, onze zuster en onze moeder

aardeInteractieve lezing en maaltijd

Milieuproblemen vormen een regelrechte bedreiging voor ons aller voortbestaan. Armoede is iets waar miljarden mensen onder lijden. Wonderlijk genoeg blijkt iemand die ruim 750 jaar geleden leefde, ons te kunnen inspireren tot een leven in liefde voor de aarde en de arme.

We luisteren vanmiddag naar een lezing over het leven van Franciscus van Assisi en het Zonnelied en welke aanwijzingen deze geven voor een respectvolle, ja, zelfs eerbiedige en liefdevolle omgang met de aarde en alle schepsels die haar bewonen. Franciscus noemde de aarde onze moeder en zuster. Dit besef en de vreugde van verbondenheid met al wie en wat leeft, ontbreken ons vaak. Toch ligt juist daar de basis voor een heilzame omgang met onze zuster en moeder aarde. We doen een oefening om ons gevoel van verbondenheid met het universum te voeden en zingen samen het Zonnelied. Tot slot wisselen we van gedachten met de spreker.

Guy Dilweg (1944) is franciscaan en stichtte in 1990 het Franciscaans Milieuproject in Stoutenburg. Daar leefde tot eind vorig jaar een gemeenschap die de inspiratie van Franciscus omzette in een dagelijkse aardevriendelijke praktijk. Momenteel zet Guy in Amersfoort in de kleine Groene Communiteit de praktijk van Stoutenburg voort in de stadse omgeving. Zie zijn Facebook-pagina.

  • Zaterdag 15 september 2018
  • 14.30 uur inloop met koffie en thee, 15.00 uur aanvang lezing, 17.00 uur borrel, 17.30 uur maaltijd
  • Lutherse kerk, Oudegracht 187, Alkmaar
  • Vrijwillige bijdrage na afloop voor het goede doel Alkmaar Stad van Compassie
  • Opgave voor de lezing is niet nodig. Voor de maaltijd kunt u zich tot uiterlijk 13 september 15.30 uur aanmelden via This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. of eventueel 06 55 27 61 04.

Deze activiteit vormt de feestelijke opening van het seizoen 2018-2019 van De Zwaan en de Laatdiensten.