header v2

raam06.jpg

 

De Zwaan

De Zwaan wil aandacht hebben voor alwat leeft en bestaat, en met name voor wat in verdrukking komt. Zij schept een plaats waar deze aandacht gescherpt wordt en in praktijk wordt gebracht. De Zwaan laat zich daarbij inspireren door de joodse en christelijke traditie.

De Zwaan werkt zoveel mogelijk samen met het ISBA, de Laatdiensten en anderen.

 inloophuis                        

Vier ochtenden in de week is Inloophuis Zwaan geopend.
U kunt dan terecht voor informatie, gezelligheid bij een kop koffie, hulp. De vrijwilligers staan voor u klaar, ook voor vragen kunt u bij hen terecht. We proberen gastvrij en present te zijn. Er worden enkele activiteiten georganiseerd gericht op ontmoeting en verbinding. We doen dit in samenwerking met de collega's van Aanloophuis De Steiger.

 

 het ISBA                          

Het ISBA (Interkerkelijk Sociaal Beraad Alkmaar) is een vereniging waarin kerken en belangenorganisaties samenwerken om de materiële positie van mensen te verbeteren.
Voor wie materële hulp nodig heeft, kan het ISBA wellicht iets betekenen.
Het ISBA houdt spreekuur op de woensdagmorgen tijdens de openingstijden van inloophuis De Zwaan (10.30-12.30 uur) op Luttik Oudorp 93.

 

 hulp bij levensvragen    

Het kan zijn dat u graag eens met iemand spreekt over iets dat u bezighoudt. Dat kan iets zijn dat u dwars zit, maar ook iets vrolijks; u wilt bijvoorbeeld trouwen en zoekt daarvoor een geschikte vorm. Misschien heeft u ook een vraag over geloven.
U kunt deze en andere vragen aan de gastvrouwen of -heren van de Zwaan stellen. Maar u kunt hiervoor ook terecht bij de de coördinator, Marleen Kramer-Purmer of Eva Hali (06 28 66 86 46). Vertrouwelijk en zonder kosten.

 

 verlies en rouw              

Het Steunpunt Verlies en Rouw is er voor iedereen die een dierbare verloren heeft. Doel van het Steunpunt is een luisterend oor te bieden en gelegenheid te geven aan lotgenoten om elkaar te ontmoeten. Elke maand is er een thema. Ook is er een boekentafel.
De middagen wordt begeleid door Marja Ligterink en Eva Snieder-Nieuwhof, beiden ervaren rouwbegeleiders.
Het Steunpunt is elke derde dinsdag van de maand geopend van 14.00 uur tot 16.30 uur

 

 alkmaar taal thuis          

Nadat Alkmaar Freedom House de deuren sloot, wilde een groep van ongeveer 50 vrijwilligers graag doorgaan met het helpen van statushouders, vreemdelingen en vluchtelingen die de Nederlandse taal (beter) willen leren. We vonden een nieuw gastvrij onderkomen in één van de zalen van wijkcentrum de Rekere in Huiswaard I, aan de Drechterwaard 16 in Alkmaar.
Het gratis taalcafé van Alkmaar Taal Thuis is elke dinsdag- en donderdagmiddag van 14.00 - 16.00 uur geopend. Het is ontzettend motiverend, dat steeds meer mensen ons weten te vinden. De deur van De Rekere gaat automatisch open voor iedereen die de Nederlandse taal beter wil leren beheersen EN voor alle vrijwilligers, die een ander hiermee wil helpen!

Organisatie

Stichting De Zwaan is een oecumenisch centrum in Alkmaar en aangesloten bij de Alkmaarse Raad van Kerken.

Zoals iedere stichting heeft ook De Zwaan een bestuur. Elk jaar legt dit verantwoording af in zijn jaarverslag.

De Zwaan heeft de volgende afdelingen; het Inloophuis, het Programma, het Steunpunt Verlies en Rouw, Chaja en Alkmaar Taal Thuis.

In het inloophuis in het Swaenennest op de Oudegracht kan men van dinsdag tot en met vrijdag van half elf tot half één terecht voor een kop koffie of thee, een luisterend oor en hulp. In het inloophuis werken ongeveer twintig vrijwilligers. Dit werk wordt gecoördineerd door Marleen Kramer. Zij is te bereiken via This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. of 06 28 66 86 46.

Het programma omvat cursussen, lezingen en meditatiebijeenkomsten, die op verschillende locaties plaatsvinden. Het programma wordt samengesteld door de programmacommissie van De Zwaan. Deze is bereikbaar via This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..